Tänka, Tro eller Tycka

Ofta reagerar jag på människor som har för vana att säga “Jag tänker så här…” som ett sätt att ducka för att ta ansvar och maskera en uppfattning så att det låter mindre provocerande. Det är lite som att använda “man” istället för “jag”.

Jag skulle istället oftare vilja höra “Jag tycker att…” eller “Jag tror att…” just för att det blir min egen åsikt som jag behöver ta ansvar för och ibland argumentera för. Det gör väl ingenting om åsikter provocerar? Är det inte på det sättet vi driver utveckling framåt? Om alla tycker lika händer ju ingenting.

Det händer att det jag tror inte stämmer och att det finns anledning att tycka annorlunda efter en tid. Ibland är det jobbigare än annars, men rätt så hälsosamt att behöva ändra uppfattning då och då.

Jag tycker att formuleringen “Jag tänker att…” passar utmärkt i ett resonemang tillsammans med andra, när jag funderar över något och inte är klar med vad jag tycker eller tror.

Om du har en mening om något – tyck och tro! Ibland tycker och tror jag på annat sätt och det är egentligen då det är som roligast och mest intressant att diskutera något som berör.

One comment

  1. Klokt.
    Och samtidigt vara beredd att eventuellt omvärdera det man tycker och tror i ett samspel med andra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *